dear sahabat2 :)

Saturday, August 3, 2013

Allahurabbi.

salam 3alaykum.

ya Allah bersyukur kepadaMu yg berkuasa atas sekalian alam kerana pada pagi ini aku masih diberi peluang untuk hidup. untuk aku terus beramal dengan masa yang masih berbaki ini. tak tahu berapa lama lagi aku akan hidup. kerana itu rahsiaMu yang sudah termaktub di Luh mahfudz. 

"ya Allah, jauhkan diri ku dari cinta dunia yang membuatkan aku jauh dari cintaMu."

aku ingin bebas. bebas dr perasaan mencintakan sesuatu selainMu ya Allah. moga kau pelihara hati ini. kau jaga hati ini ya Allah. kerana hati ini bukan milikku. tapi milik Mu. 

hari ini aku baca surah an Nahl. di pagi hari ini tiba2 rasa sebak. sebak rindukan tuhanku.  (16:1-19)
*baca terjemahan sambil dengar bacaan dari Sheikh Mishary Al Afasy

1. Telah pasti datangnya ketetapan Allah maka janganlah kamu meminta-minta agar disegerakan (datang)nya. Maha Suci Allah dan Maha Tinggi dari apa yang mereka persekutukan. (QS. 16:1)

2. Dia menurunkan para malaikat dengan (membawa) wahyu dengan perintah-Nya kepada siapa yang Dia kehendaki di antara hamba-hamba-Nya, yaitu: “Peringatkanlah olehmu sekalian,bahwasanya tidak ada Ilah (yang hak) melainkan Aku, maka hendaklah kamu bertaqwa kepada-Ku”. (QS. 16:2)


3. Dia menciptakan langit dan bumi dengan hak . Maha Tinggi Allah daripada apa yang mereka persekutukan. (QS. 16:3)


4. Dia telah menciptakan manusia dari mani, tiba-tiba ia menjadi pembantah yang nyata. (QS. 16:4)


5. Dan Dia telah menciptakan binatang ternak untuk kamu; padanya ada (bulu) yang menghangatkan dan berbagai-bagai manfa’at, dan sebagiannya kamu makan. (QS. 16:5)


6. Dan kamu memperoleh pandangan yang indah padanya, ketika kamu membawanya kembali ke kandang dan ketika kamu melepaskannya ke tempat penggembalaan. (QS. 16:6)


7. Dan ia memikul beban-bebanmu ke suatu negeri yang kamu tidak sanggup sampai kepadanya, melainkan dengan kesukaran-kesukaran (yang memayahkan) diri. Sesungguhnya Rabbmu benar-benar Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. (QS. 16:7)


8. dan (Dia telah menciptakan) kuda, bagal ,dan keledai, agar ka
mu menungganginya dan (menjadikannya) perhiasan. Dan Allah menciptakan apa yang kamu tidak ketahuinya. (QS. 16:8)


9. Dan hak bagi Allah (menerangkan) jalan yang lurus, dan di antara jalan-jalan ada yang bengkok. Dan jikalau Dia menghendaki, tentulah Dia memimpin kamu semuanya (kepada jalan yang benar). (QS. 16:9)

10. Dia-lah yang telah menurunkan air hujan dari langit untuk kamu, sebagiannya menjadi minuman dan sebagiannya menyuburkan tumbuh-tumbuhan, yang pada (tempat tumbuhnya) kamu menggembalakan ternakmu. (QS. 16:10)


11. Dia menumbuhkan bagi kamu dengan air hujan itu tanam-tanaman; zaitun, korma, anggur, dan segala macam buah-buahan. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar ada tanda (kekuasaan Allah) bagi kaum yang memikirkan. (QS. 16:11)


12. Dan Dia menundukkan malam dan siang, matahari dan b
ulan untukmu. Dan bintang-bintang itu ditundukkan (untukmu) dengan perintah-Nya. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar ada tanda-tanda (kekuasaan Allah) bagi kaum yang memahami(nya), (QS. 16:12)


13. dan Dia (menundukkan pula) apa yang Dia ciptakan untuk kamu di bumi ini dengan berlain-lainan macamnya. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kekuasaan Allah) bagi kaum yang mengambil pelajaran. (QS. 16:13)

14. Dan Dia-lah, Allah yang menundukkan lautan (untukmu), agar kamu dapat memakan daripadanya daging yang segar (ikan), dan kamu mengeluarkan dari lautan itu perhiasan yang kamu pakai; dan kamu melihat bahtera berlayar padanya, dan supaya kamu mencari (keuntungan) dari karunia-Nya, dan supaya kamu bersyukur. (QS. 16:14)


15. Dan Dia menancapkan gunung-gunung di bumi supaya bumi itu tidak goncang bersama kamu, (dan Dia menciptakan) sungai-sungai dan jalan-jalan agar kamu mendapat petunjuk, (QS. 16:15)


16. dan Dia ciptakan) tanda-tanda (penujuk jalan). Dan dengan bintang-bintang itulah mereka mendapat petunjuk. (QS. 16:16)


17. Maka apakah (Allah) yang menciptakan itu sama dengan yang tidak dapat menciptakan (apa-apa)? Maka mengapa kamu tidak mengambil pelajaran? (QS. 16:17)


18. Dan jika kamu menghitung-hitung ni’mat Allah, niscaya kamu tak dapat menentukan jumlahnya. Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. (QS. 16:18)


19. Dan Allah mengetahui apa yang kamu rahasiakan dan apa yang kamu lahirkan. (QS. 16:19)


subhanallah. Allah al khaliq. terlampau banyak yang dia ciptakan untuk kita. semuanya memberi manfaat kepada kita. tiada satu pun yang membuatkan kita rasa jauh. Dia sangat dekat. apa sahaja yang kita ada sekarang semuanya milik Dia. semua! 

jika kita mencintai seseorang pastinya kita sanggup buat macam2 untuk dia kan? Allah cinta kita. macam2 bukti yang dia dah tunjuk. macam2 benda Allah dah kasi. semuanya untuk kebaikan kita. lalu apakah menfestasi cinta kita pada dia.? Allah.. benarlah ayat2 NYA jugalah pengubat segala penyakit hati.

Allah..Allah..Allah..
Ya muqallibal-qulubi, thabbit qalbi `ala dinik
(O Controller of the hearts make my heart steadfast in Your religion).''


Allah. tunjukkan kami jalan yang lurus, iaitu jalan orang2 yang Kau berikan nikmat dan bukannya jalan orang2 yang Engkau murkai dan bukan pula jalan2 orang yg sesat.

everything. back to Allah. 

Allahurabbi.

No comments:

Post a Comment